Cum facem imperecherile controlate.
- Una dintre laturile importante ale activitatii noastre o reprezinta cresterea matcilor, obligatorie pentru orice ferma apicola.
- Materialul biologic pentru Buckfast l-am achizitionat de la cele mai de prestigiu crescatorii de matci din Danemarca
- Astfel pentru a va putea oferi la randul nostru un material de calitate, controlul imperecherilor este providential.
- Din pacate, doar pentru Buckfast putem garanta imperecherea controlata (cu trantori Buckfast din familii tata), intrucat, momentan, am gasit un singur loc izolat in care sa nu ajunga trantori de la familiile de albinele indigene.
- Pentru a ne asigura de acest lucru, pe langa studierea minutioasa a distantelor, am efectuat si testul suprem, acela al matcilor virgine. In acest sens, am plasat la locatie un numar de 20 de nuclee de imperechere cu matci virgine, avand grija ca in nuclee sa nu transportam nici un trantor, astfel ca toate albinele au fost ”cernute” printr-o gratie hanneman.
- Confirmarea ca in zona nu sunt trantori indigeni a venit la 20 de zile dupa, cand matcile erau inca virgine, desi vremea a fost propice pentru imperecheri.
- In statia de imperecheri avem exact 100 de familii cu matci surori care provin dintr-un reproducator F0 cu performante extraordinare.
- Mai jos va este prezentat un film in care puteti vedea cele 100 de familii tata.
- Aceste familii au rolul de a creste si gazdui trantori pe toata perioada imperecherilor. Hrana pe care le-o administram din abundenta face ca matcile sa oua cele doua rame de trantor din fiecare familie pana tarziu, iar albinele sa nu izgoneasca trantorii.
- Luand in calcul numarul necesar de trantori per nucleu, din literatura de specialitate, noi ajungem sa avem de zece ori mai mult. (cca 200.000 – 300.000 de trantori in stupina pe perioada imperecherilor)
- Facem acest efort pentru a neutraliza riscul aparitiei de trantori de la roii salbatici ce ar putea patrunde in zona statiei de imperecheri.
- Omogenitatea coloritului albinelor ce rezulta din matcile noastre atesta controlul imperecherilor.
- Mai jos va este prezentat un film cu statia de imperecheri in care sunt o parte din nuclee si familiile tata.
- Despre cresterea matcilor.
- Dealungul timpului am testat majoritatea metodelor de transvazare fara a remarca vreuna in mod special. Credem cu tarie ca hranirea de calitate si din abundenta a familiilor puternice care participa la acest proces, sunt elementele providentiale in obtinerea unor exemplare de exceptie.
- Folosim astfel transvazarea simpla, avand grija ca varsta larvelor sa fie optima.
- Dupa transvazare, larvele sunt preluate de startere cu o densitate mare de albina si hranite deasemenea cu polen crud si hrana energetica.
- Dupa 24 de ore, botcile luate in lucru sunt introduse in finisori si lasate acolo pana la capacire. Pentru producerea de botci voluminoase care sa permita stocarea unei cantitati mare de laptisor, finisorii sunt hraniti la randul lor incontinuu cu polen crud si hrana energetica.
- Dupa capacire, botcile sunt introduse in incubatoare si scoase inainte sau dupa eclozare, dupa caz.
- La momentul introducerii botcilor in nuclee, acestia primesc deasemenea polen crud si hrana energetica.
- Polenul este extras din stupinele noastre pentru a fi siguri de calitate.
- Mai jos va este prezentat un film cu un starter.
- Dupa imperechere, matcile sunt tinute in nuclee timp de 10 zile pentru a depune ponta si a-si definitiva pachetul de feromoni (astfel vor fi acceptate mai usor de noile familii), deabia dupa aceea sunt livrate catre clienti.
- Livrarea se face in custi de transport cu serbet si dureaza 24 de ore. Din fericire nu am inregistrat niciodata mortalitati in timpul transportului..
- Mai jos va este prezentat un film cu o parte din nucleele de imperechere din statie.
Acest articol nu este scris si filmat de mine . Sursa o aveti mai jos de unde am luat, Multumesc domnului care a scris acest articol.
Sursa AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va rog pastrai un limbaj adecvat, in caz contrar voi lua masuri.
Va multumesc!